Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

- ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τ. Θ. 8053, Τ. Κ. 10010 Αθήνα Τηλ. 210 3702319, Fax: 210 3702310

www.sepeinspector.blogspot.com

Αθήνα 11 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την νέα αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης των δύο συναδέλφων μας, ο Σύλλογός μας συνεχίζει να συμπαραστέκεται στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους μας και προς το σκοπό αυτό καλούμε το Σάββατο 22.10.2011 και ώρα 09.00΄ ημέρα και ώρα κατά την οποία θα συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης, όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα των Υπηρεσιών του Ν. Αττικής, όπως με την παρουσία μας διατρανώσουμε την συμπαράστασή μας προς αυτούς.

Τέλος από την Πολιτική Ηγεσία αναμένουμε την άμεση υλοποίηση των πρόσφατων δεσμεύσεών της, μέσω της τροποποίησης του Νόμου 3996/2011, για την δικαστική υπεράσπιση των υπαλλήλων του Υπουργείου, τη μη δίωξη των Επιθεωρητών Εργασίας και τη δικαστική εκπροσώπηση του Σ.ΕΠ.Ε. ώστε να υπάρχει πλήρης προστασία του κατ’ εξοχήν ελεγκτικού μηχανισμού του Υπουργείου Εργασίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Καραγιάννης Κωνσταντίνος Οικονόμου Βασίλειος

ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΘΡΑΚΗΣ,

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΗΠΕΙΡΟΥ

Φράγκων 14, Θεσσαλονίκη 54012,

τηλ./fax : 2310 531730

http://vimaepitheoriton.blogspot.com/

E-mail : vimaepitheoriton@gmail.com

ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τ.Θ. 8053, Αθήνα 10010,

τηλ.: 210 3702319, fax: 210 3702310

http://sepeinspector.blogspot.com/

Ε-mail : epitherg@gmail.com

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2011

ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Προς:

α) Τον Πρωθυπουργό της Χώρας

κ. Γεώργιο Παπανδρέου

β) Τον Υπουργό Εργασίας και

Κοιν. Ασφάλισης

κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη

γ) Τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης

κ. Ιωάννη Κουτσούκο

δ) Τη Γ. Γραμματέα Υπ. Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης

κα Άννα Στρατινάκη

ε) Τον Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε

κ. Μιχάλη Χάλαρη

στ) Τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων

στ) Διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών & Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Η πλήρης απαξίωση και αποκαθήλωση του Σ.ΕΠ.Ε ολοκληρώνεται. Όλος ο μηχανισμός προστασίας των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων συνθλίβεται συθέμελα.

1. Το λειτουργικό μηχανισμό του Σ.ΕΠ.Ε κλόνισε σοβαρά ο πολυαναμενόμενος Ν. 3996/2011. Οι παρενέργειες από τις άστοχες, μη ρεαλιστικές, εν πολλοίς γραφειοκρατικές και καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις του βρίσκονται πια σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας σύγχυση στους Επιθεωρητές Εργασίας, αλλά και στους πολίτες που συναλλάσσονται καθημερινά με τις υπηρεσίες του. Όλοι οι κίνδυνοι που εγκυμονούσαν οι εν λόγω διατάξεις για την ήδη εύθραυστη λειτουργία του είχαν εγκαίρως επισημανθεί και αναδειχθεί από τους Συλλόγους μας.

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε.

Οι αρρυθμίες στην πραγμάτωση του έργου των Επιθεωρητών Εργασίας επιτείνονται από το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου ήταν απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μετά πάσα βεβαιότητα θα αναφύονταν κατά την εφαρμογή των νέων διατάξεων και την πρόβλεψη νέων διαδικασιών, αφού ακόμη και σήμερα, μετά την πάροδο δύο μηνών και πλέον, δεν έχει εκδοθεί ούτε μια εγκύκλιος για τα τρέχοντα ζητήματα που έχουν ανακύψει και απαιτούν άμεση και ενιαία εφαρμογή. Και τούτο σε αντίθεση με τα ζητήματα ασφαλιστικού ενδιαφέροντος για τα οποία καθημερινά εκδίδονται και αναρτώνται στο διαδίκτυο σχετικοί εγκύκλιοι.

2. Τα τελευταία χρόνια οι Επιθεωρητές Εργασίας βιώνουμε τη σταδιακή υποβάθμιση των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε, μέσω της συνεχούς υποστελέχωσής του και της έλλειψης των βασικών υποδομών.

Σε πολλές περιοχές, όπως στη Χαλκιδική, Σάμο, Ευρυτανία, Φωκίδα, Πέλλα και Ρόδο για μεγάλο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες είναι μονοπρόσωπες (με την λίστα αυτή να μεγαλώνει διαρκώς και να προστίθενται περιοχές όπως τα Γρεβενά και η Πτολεμαΐδα), με τους Επιθεωρητές Εργασίας που υπηρετούν σ’ αυτές να καταβάλλουν υπεράνθρωπες και αγωνιώδεις προσπάθειες ν’ ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Τα όρια τους έχουν εξαντληθεί. Απειλείται πια σοβαρά η υγεία τους. Ποιος θ’ αναλάβει την ευθύνη από ενδεχόμενη βλάβη της εξαιτίας των συνθηκών εργασίας τους; Στο πλευρό τους συμπαρίστανται όλοι οι φορείς και η τοπική κοινωνία. Το εν λόγω θέμα το έχουμε αναδείξει επανειλημμένως. Εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί οριστική λύση, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν εις γνώση μας, εκκρεμούν αιτήσεις εκούσιας μετάταξης, για τις εν λόγω περιοχές.

Η κατάσταση στις Επιθεωρήσεις Εργασίας μετά και τις τελευταίες αποχωρήσεις Επιθεωρητών Εργασίας, λόγω συνταξιοδότησης, τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και ανέλεγκτη. Η αθρόα έξοδος εκατοντάδων συναδέλφων μας προκαλεί ασφυξία στις υπηρεσίες. Η τραγική έλλειψη πιστώσεων για τα λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών ακόμα και για τις δαπάνες καθαριότητας καθώς και μέσων μεταφοράς (υπηρεσιακών αυτοκινήτων) καθιστά πλέον αδύνατη τη στοιχειώδη διεκπεραίωση των καθηκόντων μας.

3. Μέσα σ’ αυτό το ελλειμματικό και στερητικό εργασιακό περιβάλλον για τους Επιθεωρητές Εργασίας, πληροφορούμεθα ότι τέθηκε ζήτημα μείωσης των οργανικών μονάδων, κατά 30%, και του Σ.ΕΠ.Ε. Η υλοποίηση όμως μιας τέτοιας πρότασης-εντολής, εν προκειμένω, εκτός του ότι είναι παράλογη, λόγω των υφιστάμενων αντικειμενικών δεδομένων που αναλύθηκαν ανωτέρω, προσκρούει κατ’ αρχήν στα άρθρα 10 και 11 της 81 ΔΣΕ, σύμφωνα με τα οποία, «ο αριθμός των επιθεωρήσεων εργασίας δέον να είναι επαρκής διά ασφαλή και την αποτελεσματικήν λειτουργίαν της υπηρεσίας επιθεωρήσεως» και «η αρμόδια αρχή λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προς παροχήν εις τους επιθεωρητάς εργασίας τοπικών γραφείων, κατάλληλων προς εξυπηρέτησιν των αναγκών της υπηρεσίας και προσιτών εις οιονδήποτε ενδιαφερόμενον», η οποία είναι απολύτως δεσμευτική για τη χώρα. Εξάλλου, αντίκειται και στην υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα, βάσει του μνημονίου που υπέγραψε, να στελεχώσει επαρκώς το Σ.ΕΠ.Ε. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη στεγνώσει η μελάνη του Ν. 3996/2011, όπου προβλέφθηκαν οι οργανικές θέσεις και μονάδες του Σ.ΕΠ.Ε, προφανώς κατόπιν εκτίμησης και αξιολόγησης των πραγματικών αναγκών. Αν κάτι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα κινείται προς την κατεύθυνση της επαύξησης και όχι της μείωσής τους, λόγω των πρόσθετων καθηκόντων και της γραφειοκρατίας, με τα οποία επιβαρύνθηκαν οι Επιθεωρητές Εργασίας. Από τη γραμματική ερμηνεία του άρθρου 35 του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου που δημοσιεύτηκε προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν είναι κατηγορηματική και απόλυτη η σε κάθε περίπτωση μείωση του προσωπικού, αλλά εφόσον κριθεί αναγκαίο, υφίσταται η δυνατότητα ενίσχυσης υπηρεσιών με πρόσθετο προσωπικό. Σ’ αυτήν ακριβώς την κατηγορία υπάγεται το Σ.ΕΠ.Ε.

Σας καλούμε λοιπόν, να θέσετε υπόψη των αρμοδίων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων τ’ ανωτέρω και το εν λόγω ζήτημα να μην προχωρήσει περαιτέρω. Για τους ίδιους λόγους ζητούμε να μην ισχύσει η εργασιακή εφεδρεία για τους υπαλλήλους του Σ.ΕΠ.Ε και με ρητή διάταξη νόμου να συμπεριληφθούν στην κατηγορία αυτών που εξαιρούνται.

4. Τα χτυπήματα όμως που δεχόμαστε είναι απανωτά και πολλαπλά. Τα επαναλαμβανόμενα και με ραγδαίο βαθμό αυξανόμενα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας που αφορούν στην άσκηση των ελεγκτικών μας καθηκόντων έχουν υπερβεί κάθε ανεκτό όριο και μας έχουν καταρρακώσει ηθικά. Σ’ όλη την χώρα οι Επιθεωρητές Εργασίας δέχονται απρόκλητες, χυδαίες και υβριστικές επιθέσεις, βαλλόμενες κατά του προσώπου τους, της επαγγελματικής τιμής και αξίας τους, ακόμα και κατά της ίδιας της προσωπικής ελευθερίας και σωματικής τους ακεραιότητας. Βέροια, Βόλος, Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα, Τρίκαλα, Νίκαια, Χανιά, είναι μερικές μόνο περιπτώσεις, όπου ο κάθε λογής παράνομος και κακόπιστος εργοδότης, εκμεταλλευόμενος την αδράνεια της πολιτείας, που όλα αυτά τα χρόνια άφησε ανυπεράσπιστο, έκθετο και άοπλο τον Επιθεωρητή Εργασίας, στράφηκε εναντίον του, προκειμένου ν’ απαλλαγεί από τις συνέπειες του νόμου. Της πολιτείας που με τις πράξεις ή παραλείψεις της συνιστά τον ηθικό αυτουργό όλων αυτών των παραβατικών και αξιόποινων εναντίον του συμπεριφορών.

Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στην απαιτούμενη θεσμική και ουσιαστική θωράκιση των Επιθεωρητών Εργασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνουμε:

· Την άρση της δυνατότητας των ανωνύμων καταγγελιών. Κάθε καταγγέλλων οφείλει να θέτει στη διάθεση των υπαλλήλων του Σ.ΕΠ.Ε τα στοιχεία του, καθώς η ανωνυμία του ούτως ή άλλως προστατεύεται από το ειδικό υπηρεσιακό απόρρητο που τους δεσμεύει.

· Πλήρη νομική συνδρομή και υποστήριξη, καθ’ όλο το 24ωρο στους Επιθεωρητές Εργασίας, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, από συνεργαζόμενους κατά τόπον εξειδικευμένους δικηγόρους, αμειβόμενους κατ’ αποκοπή.

· Σύνταξη εγκυκλίου για την ενιαία συμπεριφορά και αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε ν’ αποφεύγονται αιφνιδιασμοί και να λαμβάνονται τ’ αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας.

5. Την τελευταία πράξη της δραματικής μας κατάστασης, εξαιτίας όλων των ανωτέρω, ήλθε να γράψει η τραγική μισθολογική μας υποβάθμιση με το σχετικό σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε εντός της εβδομάδος. Αυτή ολοκληρώνει την πλήρη απαξίωση της προσωπικότητας και του έργου των Επιθεωρητών Εργασίας.

Σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως για το ζήτημα της μισθολογικής μας αντιμετώπισης αναπτύσσοντας πλήρη νομική και πραγματική επιχειρηματολογία. Όμως εκ του αποτελέσματος δε φαίνεται να ελήφθη υπόψη. Έχετε διερωτηθεί ποιος εργοδότης θα σεβαστεί έναν υπάλληλο-ελεγκτή των 900€ ; Και περαιτέρω, πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται έλεγχοι χωρίς την ύπαρξη υπηρεσιακών αυτοκινήτων, αλλά και τη μη σύγχρονη καταβολή των εξόδων κίνησης; Είναι δυνατή η διενέργεια ελέγχων εκτός κανονικού ωραρίου, χωρίς την καταβολή της αναλογούσας αμοιβής; Σε ποιο κράτος δικαίου μπορούν να εφαρμοστούν όλα αυτά;

Επειδή και το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας, παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε τουλάχιστον να ενταχθούμε στους δικαιούχους τόσο του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας, ποσού 150€ μηνιαίως, όσο και κινήτρου επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, που έχει τη μορφή ποσοστιαίας προσαύξησης του βασικού μηνιαίου μισθού, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το σχετικό νομοσχέδιο ή να εφαρμοστεί ισοδύναμο μέτρο που θ’ αντισταθμίζει οικονομικά την απώλεια του ελεγκτικού επιδόματος. Επιπλέον, εκκρεμεί η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διάθεση επιπλέον ποσοστού 20% από την επιβολή των προστίμων ως έσοδο του προϋπολογισμού του Σ.ΕΠ.Ε, δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 3996/2011. Και βέβαια πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστούν οι πιστώσεις για τα έξοδα μετακίνησής μας και την αμοιβή για την υπερωριακή κλπ. απασχόλησή μας.

Επιπλέον η άδικη, αντισυνταγματική και μεροληπτική πρόβλεψη της παραγράφου 4, του άρθρου 6 του Κεφαλαίου 2, του ιδίου σχεδίου νόμου, η οποία γενικά καταργεί κάθε έννοια ισοτιμίας μεταξύ όλων των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων που πρόκειται να διοριστούν ή να μεταταχθούν από τις ΔΕΚΟ και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα, μετά την ψήφιση του εν λόγω νόμου, αναφορικά με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, συνιστά μια απαράδεκτη πρακτική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι τώρα, σε κανέναν νεοδιοριζόμενο δημόσιο υπάλληλο δεν αναγνωριζόταν η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, παρόλο που σε πολλούς διαγωνισμούς που διενεργούνταν μέσω του Α.Σ.Ε.Π. απαιτούνταν ως κύριο ή ως δευτερεύον προσόν διορισμού μια ελάχιστη σχετική με το αντικείμενο της θέσης προϋπηρεσία στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα (προσόν κατά προτεραιότητα ή μοριοδοτούμενο), όπως έγινε για παράδειγμα στο Υπουργείο μας με το διαγωνισμό του έτους 2000 για την πρόσληψη Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών, όπου ως κύριο και κατά προτεραιότητα προσόν θεωρούνταν η 3ετής προϋπηρεσία σε θέση τεχνικού ασφάλειας στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

Αυτή η ολοκληρωτική, από κάθε άποψη, υποβάθμισή μας γεννά εύλογες αμφιβολίες στην κοινωνία για την αληθινή βούληση ύπαρξης ενός ικανού μηχανισμού ελέγχου της αγοράς εργασίας, της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και της ανασφάλιστης απασχόλησης. Εμείς, όπως αποδεικνύουμε εμπράκτως, θέτουμε όλες τις εργασιακές μας δυνάμεις, τις ικανότητες, το φιλότιμό μας. Σε εσάς αναλογεί η ευθύνη ν’ άρετε την καχυποψία, λαμβάνοντας μέριμνα για όλα τ’ ανωτέρω ζητήματα. Διεθνή νομική υπεροπλία και βασική επιχειρηματολογία για την αντιμετώπισή τους, την οποία επανειλημμένως έχουμε αναδείξει, παρέχει η 81 ΔΣΕ, την προστασία της οποίας θα επιδιώξουμε με κάθε νόμιμο μέσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες των καιρών. Όμως όπως έχουμε επισημάνει και άλλοτε, κάθε πολιτεία που θέλει να οικοδομήσει ένα οργανωμένο κράτος και να είναι ευνομούμενη πρέπει να διαθέτει ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αυτή η επιλογή είναι μονόδρομος και είναι αυτή που πρέπει ν’ ακολουθήσετε για μια επιτυχή πορεία.

Για το Δ.Σ.

του Συλλόγου ΜΘΘΗ

Η Πρόεδρος

Χαριτίνη Καραγιώργη

Η Γραμματέας

Ευαγγελία Μπογιατζόγλου

Για το Δ.Σ.

του Συλλόγου ΤΥΕΕ

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Καραγιάννης

Ο Γραμματέας

Βασίλειος Οικονόμου

Ενιαίο μισθολόγιο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ -

ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τ. Θ. 8053, Τ. Κ. 10010 Αθήνα Τηλ. 210 3702319, Fax: 210 3702310

www.sepeinspector.blogspot.com

Αθήνα 07.10.2011

Αρ. πρωτ.: 67

Προς

α) Τον Πρωθυπουργό της Χώρας

κ. Γεώργιο Παπανδρέου

β) Τον Υπουργό Οικονομικών

κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

γ) Τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

κ. Δημήτρη Ρέππα

δ) Τον Υπουργό Εργασίας

και Κοιν. Ασφάλισης

κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη

ε) Τον Υφυπουργό Οικονομικών

κ. Φ. Σαχινίδη

στ) Τον Υφυπουργό Εργασίας

και Κοιν. Ασφάλισης

κ. Ιωάννη Κουτσούκο

ζ) Τον Γεν. Γραμματέα

Υπ. Οικονομικών

κ. Ηλία Πλασκοβίτη

η) Την Γεν. Γραμματέα

Υπ. Εργασίας και

Κοιν. Ασφάλισης

κα Άννα Στρατινάκη

θ) Τον Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε

κ. Μιχάλη Χάλαρη

ι) ‘Όλα τα Κόμματα της Βουλής

Θέμα: Ενιαίο μισθολόγιο

Με αφορμή την προωθούμενη ένταξη όλων των υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και των ΟΤΑ στο ενιαίο μισθολόγιο, κρίνουμε σκόπιμο και επιβεβλημένο να θέσουμε υπόψη σας βασικές παραμέτρους αναφορικά με το ρόλο, το ποιοτικό και ποσοτικό περιεχόμενο των καθηκόντων, αλλά και τη σημασία του παραγόμενου έργου των Επιθεωρητών Εργασίας στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της Χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 2 του πρόσφατου Ν. 3996/2011, έργο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε). είναι η επίβλεψη και ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας καθώς και η παροχή πληροφοριών σε εργαζόμενους και εργοδότες σχετικά με τα πλέον αποτελεσματικά μέσα για την τήρηση των κείμενων διατάξεων.

Για την εκτέλεση του ελεγκτικού και συμφιλιωτικού έργου του, το Σ.ΕΠ.Ε. έχει τις αρμοδιότητες να επιθεωρεί και ελέγχει τους χώρους εργασίας με κάθε πρόσφορο μέσο, να προβαίνει σε κάθε είδους αναγκαία εξέταση και έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και γενικότερα σε κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο εργασίας ή εκμετάλλευσης ή χώρο όπου πιθανολογείται ότι απασχολούνται εργαζόμενοι, και να επιβλέπει την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας: α) της σχετικής με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, β) με την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου, γ) με τις συνθήκες εργασίας των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (όπως ανήλικοι, νέοι, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας, άτομα με αναπηρία) και ειδικών κατηγοριών εργαζομένων.

Επιπλέον, ερευνά, ανακαλύπτει, εντοπίζει και διώκει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, παράλληλα και ανεξάρτητα από άλλες Αρχές και Οργανισμούς, τους παραβάτες των ως άνω περιπτώσεων, και είτε χορηγείται, κατά την κρίση των Επιθεωρητών Εργασίας εύλογη προθεσμία για συμμόρφωση προς τις εν λόγω διατάξεις, είτε λαμβάνονται άμεσα διοικητικά μέτρα και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις ή γίνεται προσφυγή στη δικαιοσύνη για την επιβολή των ποινικών κυρώσεων, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Οι υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. λειτουργούν όλες τις ημέρες του μήνα και οι υπάλληλοι, ασκούν τις ελεγκτικές αρμοδιότητές τους όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας και υποχρεούνται σε υπερωριακή εργασία, καθώς και εργασία κατά τις Κυριακές, τις αργίες και τις νύκτες, ευρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε τόπο και χρόνο, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Από την ανωτέρω συνοπτική παρουσίαση των βασικών συνισταμένων του έργου του Σ.ΕΠ.Ε, οι οποίες αναλυτικά καταγράφονται στην εν λόγω διάταξη, αλλά και πολλών άλλων εργασιών που καθημερινά εκτελούνται από τους Επιθεωρητές Εργασίας και το λοιπό προσωπικό που υπηρετεί στις υπηρεσίες του και αφορούν:

  1. Στην καταχώρηση της αναγγελίας μεγάλου αριθμού εργατικών ατυχημάτων. Τη διερεύνηση των αιτίων πρόκλησης αυτών, την εξέταση μαρτύρων, τη συλλογή στοιχείων, την εξαγωγή συμπερασμάτων προς αποφυγή επανάληψής τους και τη σύνταξη των αντίστοιχων μηνυτήριων ή μη αναφορών.
  2. Στην καταγραφή μεγάλου αριθμού ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Τη διερεύνηση των καταγγελιών, την εξαγωγή συμπερασμάτων και την υποβολή υποδείξεων προς αποκατάσταση των καταγγελλόμενων.
  3. Στην καταγραφή και διεκπεραίωση μεγάλου αριθμού υποβαλλόμενων αιτημάτων για θέματα που αφορούν τρόπους βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων και γενικότερα τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία.
  4. Στην παραλαβή και τον έλεγχο της εγκυρότητας χιλιάδων υποβαλλόμενων (ετησίως) δικαιολογητικών, σχετικά με την απασχόληση Τεχνικού Ασφάλειας και Γιατρού Εργασίας από την κάθε επιχείρηση και εκμετάλλευση πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και γενικότερα από κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο εργασίας ή εκμετάλλευση ή χώρο όπου πιθανολογείται ότι απασχολούνται εργαζόμενοι.
  5. Στη θεώρηση των αντίστοιχων βιβλίων υποδείξεων Τεχνικού Ασφάλειας και Γιατρού Εργασίας που υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις – εργοδότες.

Καθίσταται προδήλως φανερό ότι βασικός ρόλος του Σ.ΕΠ.Ε είναι η άσκηση προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου επί των πάσης φύσεως εκτελούμενων εργασιών, προκειμένου να προλαμβάνεται η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, να διασφαλίζεται και επιβάλλεται η τήρηση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και όρων υγιεινής και ασφάλειας και που αποτελούν βασική πληγή της ελληνικής οικονομίας. Τούτο με τη σειρά του καταδεικνύει την καθοριστική και μεγίστης σημασίας αποστολή του Σ.ΕΠ.Ε για τη λειτουργία του Κράτους και τη διατήρηση της εύθραυστης κοινωνικής συνοχής τη δεδομένη χαλεπή χρονική συγκυρία.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της 81 Διεθνούς Συμβάσεως Εργασίας, η οποία κατέστη εσωτερικό δίκαιο με το Ν. 3249/1955, αυξημένης τυπικής ισχύος δυνάμει του άρθρου 28 του Συντάγματος, το προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας αποτελείται από δημόσιους υπαλλήλους, για τους οποίους οι καταστατικές διατάξεις και οι υπηρεσιακές συνθήκες τους εξασφαλίζουν τη μονιμότητα της απασχολήσεώς τους καθώς και την ανεξαρτησία από κάθε κυβερνητική μεταβολή και κάθε άτοπη εξωτερική επιρροή.

Βάσει δε του άρθρου 68 παρ. 2 του Ν. 3518/2006 σε συνδυασμό με το άρθρο 18 του Ν. 3260/2004, οι Επιθεωρητές Εργασίας διέπονται από το καθεστώς ηθικής ανεξαρτησίας που έχει ο Επιθεωρητής Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης.

Από τις εν λόγω διατάξεις προκύπτει ξεκάθαρα ότι:

Οι Επιθεωρητές Εργασίας είναι ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης με αυξημένο κύρος και ανεξαρτησία, ως αναγνώριση και αναγκαίο συνακόλουθο του σημαντικού έργου που επιτελούν.

Σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα και σε κάθε περίπτωση εξειδικευμένη εμπειρία. Λειτουργούν και εργάζονται ως στελέχη του ιδιωτικού τομέα, έχοντας συγκεκριμένη στοχοθεσία, η οποία παρακολουθείται σε μηνιαία βάση.

Για τον ίδιο λόγο προφανώς και το άρθρο 11 της εν λόγω Δ.Σ.Ε. υποχρεώνει τις αρμόδιες αρχές των Κρατών- συμβαλλόμενων μερών, να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την καταβολή στους Επιθεωρητές Εργασίας των οδοιπορικών και κάθε άλλης συμπληρωματικής δαπάνης που είναι αναγκαία για την ενάσκηση των καθηκόντων τους.

Η ελεγκτική δράση του Σ.ΕΠ.Ε καταγράφεται και δημοσιοποιείται στις ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων. Για το έτος 2010 ο απολογισμός του Σ.ΕΠ.Ε έχει ως εξής:

Οι υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε πραγματοποίησαν συνολικά 56.769 ελέγχους και στις περιπτώσεις που διαπίστωσαν παραβατική συμπεριφορά των επιχειρήσεων-εργοδοτών επέβαλαν 15.611 κυρώσεις, ήτοι 5.933 μηνύσεις, 1.365 διακοπές εργασιών και 8.313 πρόστιμα, συνολικού ποσού 16.053.300 €.

Οι Τεχνικοί και Υγειονομικοί Επιθεωρητές πραγματοποίησαν συνολικά 25.259 ελέγχους και στις περιπτώσεις που διαπίστωσαν παραβατική συμπεριφορά των επιχειρήσεων-εργοδοτών επέβαλαν 3.219 κυρώσεις, ήτοι 839 μηνύσεις, 1.357 διακοπές εργασιών και 1.023 πρόστιμα, συνολικού ποσού 2.405.900 €.

Επιπλέον διερεύνησαν τις αιτίες 5.721 εργατικών ατυχημάτων, εκ των οποίων τα 94 ήταν θανατηφόρα.

Τέλος, η αρχή της ίσης μεταχείρισης επιβάλλει την ισότητα της αμοιβής μεταξύ εργαζομένων της ίδιας κατηγορίας, των ίδιων προσόντων που παρέχουν ίσης αξίας εργασία, υπό τις αυτές συνθήκες, η οποία είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη στο άρθρο 4 παρ. 1 και στο άρθρο 22 παρ. 1β του Συντάγματος και συνεπώς δεσμευτική για το νομοθέτη.

Διαφοροποιήσεις επιτρέπονται όταν αυτές είναι δίκαιες και εύλογες, ως δικαιολογούμενες από τη συνδρομή ειδικού και σοβαρού, κατ' αντικειμενική κρίση, λόγου (Α.Π. 452/2010, Α.Π. 595/2006).

Εξάλλου, αν γίνει ειδική ρύθμιση για ορισμένη κατηγορία υπαλλήλων και αποκλεισθούν από το Νόμο αυτό, για μία άλλη κατηγορία υπαλλήλων που είναι οι Επιθεωρητές Εργασίας, για την οποία συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι, επιβάλλεται η ειδική αυτή μεταχείριση. Σε διαφορετική περίπτωση η διάταξη που εισάγει τη δυσμενή αυτή μεταχείριση και διάκριση είναι αδικαιολόγητη, ανίσχυρη και κρίνεται ως αντισυνταγματική.

Στην περίπτωση αυτή, προς αποκατάσταση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, πρέπει η ρύθμιση αυτή να εφαρμοσθεί και για εκείνους, σε βάρος των οποίων έγινε η δυσμενής διάκριση.

Η διάταξη που ισχύει για την κατηγορία υπέρ της οποίας θεσπίστηκε η ειδική ρύθμιση πρέπει να συμπεριλάβει και τους Επιθεωρητές Εργασίας, διότι μόνο με τον τρόπο αυτό, αίρεται η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παραβίαση της ανωτέρω αρχής (Α.Π. 107/2008).

Για όλες τις ανωτέρω πραγματικές και νομικές αιτίες, επικαλούμενοι και επενδύοντας στην ορθή και δίκαιη κρίση σας, παρακαλούμε, ενόψει της σύνταξης και ψήφισης του ενιαίου μισθολογίου, να εντάξετε το προσωπικό του Σ.ΕΠ.Ε στην ανώτερη κατηγορία μισθολογικών αποδοχών, εξασφαλίζοντάς του σε κάθε περίπτωση τις αποδοχές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των λοιπών ελεγκτικών μηχανισμών, όπως Σ.Δ.Ο.Ε κλπ.

Τούτο δικαιολογείται από αντικειμενικώς μετρήσιμα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια που χαρακτηρίζουν το έργο του Σ.ΕΠ.Ε, όπως αναλύθηκαν ανωτέρω και επιβάλλεται από τις υποχρεώσεις που διεθνώς έχει αναλάβει η Χώρα, αλλά και από τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της χρηστής διοίκησης, του ευνομούμενου Κράτους και του Κράτους Δικαίου, που πιστεύουμε ότι θέλετε να υπηρετείτε.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Καραγιάννης Κωνσταντίνος Οικονόμου Βασίλειος

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΘΡΑΚΗΣ,
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΗΠΕΙΡΟΥ
Φράγκων 14, Θεσσαλονίκη 54012,
τηλ./fax : 2310 531730
http://vimaepitheoriton.blogspot.com/
E-mail : vimaepitheoriton@gmail.com

ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Τ.Θ. 8053, Αθήνα 10010,
τηλ.: 210 3702319, fax: 210 3702310
http://sepeinspector.blogspot.com/
Ε-mail : epitherg@gmail.com


Πέμπτη, 06/10/2011
Προς:

α) Τον Υπουργό Εργασίας και
Κοιν. Ασφάλισης
κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη
β) Τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης
κ. Ιωάννη Κουτσούκο
γ) Τη Γ.Γραμματέα Υπ. Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης
κα Άννα Στρατινάκη
δ) Τον Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε
κ. Μιχάλη Χάλαρη

Κοιν: Υπουργείο Εργασίας και
Κοιν. Ασφάλισης
Δ/νση Οικονομικού

Με αφορμή την με αριθμ. πρωτ. 2/6273/0022 εγκύκλιο του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη, σας επισημαίνουμε ότι το περιεχόμενό της πρέπει να τύχει της ιδιαίτερης προσοχής σας, ώστε ν’ αποφευχθεί τυχούσα παρερμηνεία της, όπως εντελώς άστοχα, αδικαιολόγητα και αβάσιμα είχε γίνει με τη διάταξη του άρθρου 6 του Ν. 3863/2010, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να περικοπούν περαιτέρω οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων του Σ.ΕΠ.Ε.
Σύμφωνα με τη γραμματική διατύπωση της εν λόγω διάταξης «οι ώρες απογευματινής υπερωριακής εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις σαράντα (40) ώρες μηνιαίως ανά υπάλληλο». Οι υπάλληλοι όμως του Σ.ΕΠ.Ε δεν ελάμβαναν ποτέ μηνιαίως σαράντα ώρες και άρα δεν ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής της.
Περαιτέρω το γράμμα και της νέας ρύθμισης κάνει λόγο για περιορισμό, από 01/07/2011, του ανωτάτου ορίου ωρών απογευματινής υπερωριακής εργασίας, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και Ο.Τ.Α, από 40 σε 20 ώρες μηνιαίως, και συνεπώς δεν περιλαμβάνει τους υπαλλήλους του Σ.ΕΠ.Ε, οι οποίοι δεν λαμβάνουν σαράντα ώρες υπερωριακής απασχόλησης μηνιαίως.
Προς αποκατάσταση δε της νομιμότητας και της συνταγματικώς κατοχυρωμένης αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των υπαλλήλων, ζητούμε να εξομοιωθούν οι ώρες αυτές με τις αντίστοιχες των υπαλλήλων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών και των Μόνιμων Διοικητικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΦΕΚ 21/Β΄/18.01.2011). Πολλώ δε μάλλον, καθόσον πρόκειται για πραγματική και όχι πλασματική υπερωριακή εργασία.
Εξάλλου, όπως σας είναι γνωστό, εκκρεμεί η καταβολή της αμοιβής για την υπερωριακή, κλπ, απασχόληση, του β΄ τριμήνου του 2011.
Παρακαλούμε, λοιπόν, για την άμεση τακτοποίηση της εν λόγω οικονομικής εκκρεμότητας, αλλά και την έγγραφη διαβεβαίωσή σας προς εξασφάλιση και διασφάλιση των σχετικών πιστώσεων των λοιπών τριμήνων του οικονομικού έτους 2011, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν οριστικά περικοπεί.
Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δεν υπάρξει η διαβεβαίωση και η διασφάλιση των απαιτούμενων, προς το σκοπό αυτό, πιστώσεων, η άσκηση του ελεγκτικού έργου των Επιθεωρητών Εργασίας, εκτός του κανονικού ωραρίου, καθίσταται αδύνατη και ανέφικτη.
Για το Δ.Σ.
του Συλλόγου ΜΘΘΗ


Η Πρόεδρος
Χαριτίνη Καραγιώργη



Η Γραμματέας
Ευαγγελία Μπογιατζόγλου




Για το Δ.Σ.
του Συλλόγου ΤΥΕΕ


Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Καραγιάννης


Ο Γραμματέας
Βασίλειος Οικονόμου
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ -
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τ. Θ. 8053, Τ. Κ. 10010 Αθήνα Τηλ. 210 3702319, Fax: 210 3702310
www.sepeinspector.blogspot.com



Αθήνα, 5-10-2011
Αρ. Πρωτ. 66

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,
Μετά την τελευταία Απόφαση του κ. Ειδικού Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε (αρ. πρωτ. 253115/30-9-2011) και το με αρ. πρωτ. 31475/29-9-2011 σχετικό έγγραφο, όπου όλοι οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία εντέλλονται να διενεργήσουν ελέγχους για την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας με βάση το άρθρο 25 του Ν. 3996/2011, σας ενημερώνουμε, ότι αυτή η κατά γενική ομολογία απαράδεκτη απόφαση, λόγω των σοβαρών προβλημάτων δεοντολογικής αλλά και ουσιαστικής νομιμότητας που εμπεριέχει, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους αλλά και αποφασισμένους να χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο προκειμένου να την ακυρώσουμε στην πράξη. Επί του παρόντος βρισκόμαστε σε επαφή με δικηγορικά γραφεία και εξετάζουμε όλες τις νομικές πτυχές του ζητήματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες. Σε γενικές γραμμές, οι λόγοι που κατά την άποψή μας προβάλλονται αναφορικά με τα προβλήματα νομιμότητας της ανωτέρω απόφασης, είναι οι ακόλουθοι :

Α. ΛΟΓΟΙ ΤΥΠΙΚΟΙ

Ο έλεγχος τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας που αναφέρεται στο άρθρο 25 του Ν. 3996/2011 δεν είναι σύννομο να πραγματοποιείται από τους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία δεδομένου ότι έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 5 του ίδιου Ν. 3996/11 και το εν ισχύ Π.Δ. 136/99.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφος 2β του Ν. 3996/2011, «οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία διενεργούν ελέγχους για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας της σχετικής με την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων. Παράλληλα ασκούν όσα καθήκοντα προβλέπονται από τον κανονισμό λειτουργίας του Σώματος της παραγράφου 5 του άρθρου 10».
Σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 33, «μέχρι την έναρξη ισχύος του άρθρου 10 εξακολουθούν να ισχύουν το Π.Δ. 136/99, το άρθρο 1 του Ν. 3762/2009, το άρθρο 11 του Ν. 3144/2003, το άρθρο 28 του Ν. 2956/2001, η Υ.Α. 80068/2003, η Υ.Α. 80031/2003, καθώς και κάθε άλλη διάταξη που ισχύει κατά τη δημοσίευση του Ν. 3996/2011 και μεταξύ των άλλων ρυθμίζει τις αρμοδιότητες του καταργούμενου Σ.ΕΠ.Ε. του Ν. 2639/98».

Στο άρθρο 12 του Π.Δ. 136/99, όπου εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες του Σ.ΕΠ.Ε. (συγκεκριμένα στις παραγράφους 1α και 4α), προσδιορίζεται επακριβώς και κατά τρόπο αναμφισβήτητο το αντικείμενο των Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών, το οποίο είναι αποκλειστικά ο έλεγχος εφαρμογής της νομοθεσίας ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.
Μάλιστα, στην σελίδα 5 της εγκυκλίου με αρ, πρωτ. 10027/Αύγουστος 1999, όπου δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες για την έναρξη λειτουργίας του Σ.ΕΠ.Ε. και εκδόθηκε μετά το Π.Δ. 136/99, (Β. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ Σ.ΕΠ.Ε), γίνεται σαφής αναφορά στο διαχωρισμό των κλάδων και τη διακριτή λειτουργία των Υπηρεσιών Κοινωνικών και Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρήσεων.

Συμπέρασμα: Το άρθρο 25 του Ν. 3996/2011 που αναφέρει, ότι ο έλεγχος τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας γίνεται από τους Επιθεωρητές Εργασίας (χωρίς δηλαδή να κάνει διάκριση σε Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία), είναι αντιφατικό και δεν συνάδει με την αρχή της νομιμότητας, επειδή έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον Π.Δ. 136/99.

Β. ΛΟΓΟΙ ΟΥΣΙΑΣ

Ο έλεγχος τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας που αναφέρεται στο άρθρο 25 του Ν. 3996/2011 από Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της χρηστής διοίκησης (Good Administration) και με την αρχή της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, με την έννοια της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και αποπροσανατολισμού τους από το πρωταρχικής σημασίας κύριο έργο τους στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της προστασίας της ανθρώπινης ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων. Επιπλέον, λόγω αυτού του αποπροσανατολισμού στην ουσία παραβιάζεται και το άρθρο 3, παράγραφος 2 της 81 Διεθνούς Συμβάσεως Εργασίας (Ν. 3249/1951).

Ο έλεγχος δηλαδή της τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας, αν και αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας τόσο από κοινωνικής όσο και από οικονομικής άποψης, εν τούτοις, συγκριτικά με το πρόβλημα της προστασίας του ανεκτίμητου αγαθού της υγείας και ακεραιότητας των εργαζομένων, αναγκαστικά περνά σε δεύτερη μοίρα. Οι υφιστάμενες Υπηρεσίες Υγειονομικών και Τεχνικών Επιθεωρήσεων είναι οι μοναδικές Υπηρεσίες που ασχολούνται αποκλειστικά με την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων. Όπως και η ίδια η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου γνωρίζει και ομολογεί, οι εν λόγω Υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και με σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή σε τέτοιο βαθμό, ώστε ήδη αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων στο τομές της προστασίας της ασφάλειας και υγείας. Η επιβάρυνσή των Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρήσεων με ένα ακόμα επιπλέον αλλότριο αντικείμενο, είναι βέβαιο ότι θα της οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση και αποδυνάμωση του κύριου ρόλου τους, υποβάθμιση η οποία θα ζημιώσει το συμφέρον των εργαζομένων και κατ΄ επέκταση το δημόσιο συμφέρον.
Η ανάθεση δηλαδή στους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας καθηκόντων σχετικών με τον έλεγχο της τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας, συνιστά στην ουσία «παρακώλυση της απρόσκοπτης άσκησης των βασικών καθηκόντων τους» (άρθρο 3, παράγραφος 2 της 81 Διεθνούς Συμβάσεως Εργασίας).

Τέτοιοι έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται από τους ειδικούς υπαλλήλους των σχετικών με το αντικείμενο Υπηρεσιών ( π.χ. Ι.Κ.Α.-ΤΕΑΜ όπως γίνεται κατά κύριο λόγο μέχρι τώρα), και να μην αναλώνονται οι Τεχνικοί και Υγειονομικοί Επιθεωρητές Εργασίας σε ελέγχους ασφαλιστικών εισφορών και κατ’ ουσίαν σε ζητήματα οικονομικής φύσεως, εις βάρος της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Συμπέρασμα: Η εμπλοκή των Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στον έλεγχο της τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας, παρουσιάζει και ουσιαστικά προβλήματα νομιμότητας και έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 3, παράγραφος 2 της 81 Διεθνούς Συμβάσεως Εργασίας (Ν. 3249/1951).


Γ. ΛΟΓΟΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Ο έλεγχος τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας που αναφέρεται στο άρθρο 25 του Ν. 3996/2011 από Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, έρχεται σε αντίθεση και με κάθε αρχή επιστημονικής δεοντολογίας και ορθολογικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και βλάπτει και από μία άλλη σκοπιά το δημόσιο συμφέρον.
Πρόκειται για καταφανή παραβίαση των αρχών της σύγχρονης επιστήμης του Management και ειδικότερου του κλάδου που είναι ιδιαίτερα γνωστός ως Δημόσιο Management, λόγω της υποεκμετάλλευσης και κακής διαχείρισης ενός μεγάλου αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης (Μηχανικοί, Ιατροί, Θετικοί Επιστήμονες, Υγειονομικοί), με συγκριτικά μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων. Η Πολιτεία, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί παραγωγικά το προσωπικό αυτό για το σκοπό το οποίο το προσέλαβε που δεν είναι άλλος από τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Είναι άλλωστε γενικά παραδεκτό και αναφέρεται διεθνώς σε κάθε σχετικό εγχειρίδιο της επιστήμης του Management, (αλλά ταυτόχρονα και προφανές διότι το υπαγορεύει η κοινή λογική), ότι όταν σε ένα επιστημονικό ή εξειδικευμένο προσωπικό ενός φορέα ή επιχείρησης ανατίθενται καθήκοντα αλλότρια ή κατώτερα των τυπικών τους προσόντων, μακροπρόθεσμα διαταράσσεται η ομαλή και η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης ή του φορέα, λόγω αποπροσανατολισμού από το κύριο έργο .

Συμπέρασμα: Με βάση τη κοινή λογική, το ζήτημα του ελέγχου της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας είναι προφανώς θέμα οικονομικής φύσης, εντάσσεται στο θεματικό πεδίο της γενικής προστατευτικής εργατικής νομοθεσίας και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και υγεία της εργασίας, τα τυπικά προσόντα και το αντικείμενο σπουδών των Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας.


Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω:

Όλοι οι συνάδελφοι Τεχνικοί και Υγειονομικοί Επιθεωρητές, με βάση τις δυνατότητες που τους δίνει το άρθρο 25 του Ν. 3528/2007 («Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.»), όταν λάβουν εντολή από τους Προϊσταμένους τους να ελέγξουν οι ίδιοι σε μια επιχείρηση την τήρηση ή όχι της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας (σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 3996/2011), καλούνται εφόσον συμφωνούν με την ανωτέρω επιχειρηματολογία, πριν εκτελέσουν κάθε φορά μια τέτοια εντολή, να αναφέρουν εγγράφως στην Υπηρεσία τους τις αντιρρήσεις τους και εφόσον το επιθυμούν, να αποστείλουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αντίγραφο της εν λόγω αναφοράς (με τον αρ. πρωτοκόλλου). Ο Σύλλογός μας, όπως προαναφέρθηκε, θα προβεί στη συνέχεια σε όλες τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες και κυρίως στη χρήση ένδικων μέσων για την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης του κ. Ειδικού Γραμματέα, ώστε τελικά να υπάρξει απεμπλοκή όλων των συναδέλφων Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών από τα συγκεκριμένα αλλότρια και ταυτόχρονα επιζήμια καθήκοντα που υπονομεύουν το μέλλον της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στη Χώρα μας.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


Καραγιάννης Κων/νος Οικονόμου Βασίλειος

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Τ. Θ. 8053, Τ. Κ. 10010 Αθήνα Τηλ. 210 3702319, Fax: 210 3702310
www.sepeinspector.blogspot.com

Αθήνα 05 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Με αφορμή την νέα διακοπή εκδίκασης της υπόθεσης των δύο συναδέλφων μας, μετά την εξάωρη ακροαματική διαδικασία, αλλά και το γενικότερο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται σε βάρος των Επιθεωρητών Εργασίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ο Σύλλογός μας συνεχίζει να συμπαραστέκεται στους σκληρά δοκιμαζόμενους συναδέλφους μας και αποφάσισε την αποχή από την εργασία την Παρασκευή 07.10.2011 και από ώρα 13.00΄ μέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των Υπηρεσιών, ημέρα και ώρα κατά την οποία συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης.
Προς το σκοπό αυτό κάνουμε ιδιαίτερη έκκληση σε όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα των Υπηρεσιών του Ν. Αττικής, όπως με την παρουσία μας διατρανώσουμε την συμπαράστασή μας στους διωκόμενους συναδέλφους.
Τέλος καλούμε την Πολιτική Ηγεσία επιτέλους να πάρει σαφή και δημόσια θέση καταδικάζοντας τα παραπάνω ή και παρόμοια γεγονότα και να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο και μέσο, για τη διασφάλιση της προστασίας όλων των συναδέλφων Επιθεωρητών Εργασίας κατά την διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Καραγιάννης Κωνσταντίνος Οικονόμου Βασίλειος

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή τη διακοπή της εκδίκασης της υπόθεσης που ανέκυψε αναφορικά με τους δύο συναδέλφους μας, οι οποίοι το Σάββατο 24.9.2011 εκδιώχθηκαν και κατά την άποψή μας στην ουσία διαπομπεύτηκαν ευρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία, αλλά και το γενικότερο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε βάρος των Επιθεωρητών Εργασίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αποφασίσαμε την αποχή από την εργασία μας την Τρίτη 04.10.2011 και από ώρα 09.30΄ - 13.30΄, ημέρα και ώρα κατά την οποία συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης.
Προς το σκοπό αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα των Υπηρεσιών του Ν. Αττικής με την παρουσία τους να διατρανώσουμε όλοι μαζί την συμπαράστασή μας στην παράλογη δοκιμασία των συναδέλφων μας.
Τέλος καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να πάρει σαφή και δημόσια θέση καταδικάζοντας τα παραπάνω ή και παρόμοια γεγονότα και να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο και μέσο, για τη διασφάλιση της προστασίας όλων των συναδέλφων Επιθεωρητών Εργασίας κατά την διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Καραγιάννης Κωνσταντίνος Οικονόμου Βασίλειος