Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


Αθήνα 26/04/2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Ο Σύλλογος των Τεχνικών & Υγειονομικών Επιθεωρητών πραγματοποίησε χθες την Τακτική του Συνέλευση. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εγκρίθηκε ο απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου και εκδόθηκε ψήφισμα εξ’ αφορμής του πρόσφατου συμβάντος της Μανωλάδας.

 

«Σήμερα μετά από 3 χρόνια εφαρμογής του μνημονίου βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή τόσο για το Δημόσιο Τομέα όσο και ειδικότερα για την Επιθεώρηση Εργασίας.


Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η αγορά εργασίας δείχνει τον πιο σκληρό της πρόσωπο τόσο για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων όσο και για τα μέτρα ασφάλειας της εργασίας.
Η εκτόξευση της ανεργίας αλλά και η υποχώρηση κάθε μορφής επένδυσης ή και τήρησης των μέτρων ασφάλειας της εργασίας για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων είναι πλέον γεγονός. Και αυτό εμείς το ζούμε καθημερινά.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα έχουμε δυστυχώς μια πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας τυφλή και κουφή. Δεν βλέπει την πραγματικότητα και δεν ακούει τις προτάσεις μας.


Επιπρόσθετα, καταδικάζοντας απερίφραστα τα φαινόμενα που συνέβησαν στη Μανωλάδα, θεωρούμε υπεύθυνη την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας Ασφάλισης & Πρόνοιας για τους εξής λόγους:
1.    Δεν κατέστρωσε σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση φαινομένων τύπου Μανωλάδας, που να περιλαμβάνει μια συνολική και συγκροτημένη αντιμετώπιση της συγκεκριμένης παραβατικότητας.
2.    Δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης και στοιχειωδών κανόνων υγιεινής των εργαζομένων μεταναστών και της εργασίας των παράνομων μεταναστών.
3.    Με τη τακτική μείωσης των δομών της Επιθεώρησης Εργασίας, αντί να ενισχύονται οι δομές, η Πολιτική Ηγεσία μεθοδεύει το κλείσιμο 9 περιφερειακών δομών της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης (μεταξύ αυτών και στον Πύργο – Ηλείας) ολοκληρώνοντας την υποβάθμιση του Ελεγκτικού Μηχανισμού.
4.    Θεώρησε ότι έκανε το καθήκον της εντάσσοντας στην καταπολέμησης της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας την Οικονομική Αστυνομία και δίνοντας συγχαρητήρια στον εαυτό της.
5.    Αντιμετώπισε το φαινόμενο της Μανωλάδας με ερασιτεχνικούς και επικίνδυνους επικοινωνιακούς τρόπους, οι οποίοι και έχουν εκθέσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
6.    Ακόμη και σήμερα παρ΄ όλο το γεγονός ότι μπορεί να επαναληφθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας κάτι ανάλογο, δεν έχει προχωρήσει στην εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου προληπτικής αντιμετώπισης ανάλογων φαινομένων.
Η Γενική Συνέλευση επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι η συνεχής υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και η μετατροπή του από ένα ανεξάρτητο ελεγκτικό μηχανισμό σε ένα γραφειοκρατικό παρακλάδι του Υπουργείου,  θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων. Και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.
Για όλα τα παραπάνω, ζητάμε την παραίτηση της Πολιτικής Ηγεσίας του  Υπουργείου Εργασίας Ασφάλισης & Πρόνοιας.

Το διοικητικό συμβούλιο με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του συλλόγου μας αλλά και την προάσπιση της ασφάλειας και της υγείας της εργασίας καλείται για το επόμενο διάστημα:


1.     Να συνεχίζει τη μάχη σε όλα τα επίπεδα για τη διατήρηση των δομών της Τεχνικής Επιθεώρησης και ειδικότερα στους νομούς  (Πύργος, Ημαθίας, Δράμας, Σάμου, Ευρυτανίας, Χαλκιδικής και Πέλλας).
2.     Να ολοκληρώσει την διαδικασία της προσφυγής στη δικαιοσύνη για τις μειώσεις των μισθών μας ζητώντας οικονομική εξίσωση με τα υπόλοιπα ελεγκτικά όργανα του δημόσιου τομέα.
3.     Να ολοκληρώσει τη διαδικασία ίδρυσης ομοσπονδίας επιθεωρητών εργασίας μετά και την σχετική απόφαση που έλαβε ο σύλλογος επιθεωρητών εργασίας.
4.     Να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας το οποίο ενημερώνεται για τις εξελίξεις που αφορούν το ΣΕΠΕ.
5.     Να προωθήσει την κωδικοποίηση και επικαιροποίηση  των θέσεων οι οποίες αφορούν μια σειρά από θεσμικά και οικονομικά αιτήματα και οι οποίες είναι οι εξής:

Α. ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ


1. Η άμεση τροποποίηση του σχεδίου στο οποίο προβλέπεται  η μείωση των οργανικών μονάδων του Σ.ΕΠ.Ε
2. Η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας για την αποτελεσματική λειτουργία του Σ.ΕΠ.Ε. και σύγχρονου καθηκοντολογίου
3.  Η άμεση ενεργοποίηση του  άρθρου 6 του N. 3996/2011 που αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού του ΣΕΠΕ και εκπόνηση συγκεκριμένου πλάνου εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του Συλλόγου Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών αλλά και των Κοινωνικών Φορέων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κλπ).
4.    Η άμεση απεμπλοκή των Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία από όλες τις υπηρεσιακές διαδικασίες .
5.   Η άμεση αναγνώριση των Επιθεωρητών Εργασίας ως δημόσιοι   λειτουργοί όπως επιτάσσουν τόσο η 81 ΔΣΕ όσο και οι αρμοδιότητες που από την πολιτεία έχουν εκχωρηθεί για την άσκηση των καθηκόντων τους.
6.     Άμεση απόσυρση του προτεινομένου οργανογράμματος που προβλέπει την κατάργηση 9 δομών της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας από την Περιφέρεια της χώρας.
7.     Η επάνδρωση με εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών των περιφερειακών ΚΕ.Π.Ε.Κ. και Τ.Τ.Υ.Ε. με σε αριθμό αντίστοιχο με τους επιθεωρητές και αντικατάσταση παλαιών υπολογιστών, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις της τεχνολογίας (υποστήριξη νέων προγραμμάτων, σύνδεση σε δίκτυο κτλ.).

 

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ


1.  Η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας στους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία οι οποίοι διενεργούν ελέγχους (σύμφωνα με την Υ.Α. 194/1993 - Είδη ατομικής προστασίας των Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας).
2.   Η επαναφορά του επιδόματος κίνησης στους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία οι οποίοι διενεργούν ελέγχους.
3.   Η στα πλαίσια του ενιαίου μισθολογίου ένταξη των  Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στην ανώτερη κατηγορία μισθολογικών αποδοχών, εξασφαλίζοντάς τους σε κάθε περίπτωση τις αποδοχές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των λοιπών ελεγκτικών μηχανισμών (επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης).
 4.  Η άμεση κατανομή και αποδέσμευση του ποσοστού 20% από τα επιβληθέντα πρόστιμα, το οποίο για ανεξήγητους λόγους μέχρι σήμερα δεν περιήλθε στους Επιθεωρητές Εργασίας, με τη μορφή πρόσθετης προσωπικής παροχής, αν και είναι θεσμοθετημένη και έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή ΥΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: