Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τ. Θ. 8053, Τ. Κ. 10010 Αθήνα Τηλ. 210 3702339, Fax: 210 3702310
www.sepeinspector.blogspot.com
Αθήνα: 20.01.2011
Αρ. Πρωτ. : 39

Προς: 1) Υπουργό Εργασίας και Koιν. Ασφάλισης
κα. Λ. Κατσέλη
3) Αναπλ. Υπουργό Εργασίας και Koιν. Ασφάλισης
κ. Γ. Κουτρουμάνη
2) Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε.
κ. Μ. Χάλαρη

Θέμα: Εφαρμογή νέου αντικαπνιστικού νόμου.

Αναφορικά με τις προχθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πρώην Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδου σχετικά με τον έλεγχο και την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου από τους Επιθεωρητές Εργασίας, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή μας με κάθε τέτοιου είδους προοπτική, η οποία κατά γενική ομολογία εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει νομοτελειακά σε πλήρη αποπροσανατολισμό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), από τον μείζονα ρόλο του στην κοινωνία ως υπηρεσία για τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.
Οι ήδη τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, κτιριακές εγκαταστάσεις και υλικοτεχνική υποδομή (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αυτοκίνητα, γραφική ύλη, αναλώσιμα υλικά κ.λ.π.), σε συνδυασμό με τη περιττή γραφειοκρατία, έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του Σ.ΕΠ.Ε.. Συνεπώς, είναι εύκολα αντιληπτό ότι εάν τελικά οδηγηθούμε σε εμπλοκή των Επιθεωρητών Εργασίας στον έλεγχο και την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου, λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τον αριθμό των υπηρετούντων Επιθεωρητών Εργασίας σε όλη την επικράτεια (800 Τεχνικοί, Υγειονομικοί και Κοινωνικοί περίπου), αφετέρου δε τον εκτιμώμενο αριθμό των σχετικών ελέγχων που θα προκύψουν (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο αριθμός των καταγγελιών και μόνο μέσα στο πρώτο δίμηνο εφαρμογής του νέου νόμου ανέρχεται σε 343.000 περίπου), θα οδηγηθούμε -αν όχι σε πλήρη ακύρωση- σίγουρα σε ελαχιστοποίηση της δυνατότητας ελέγχου εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας από τους Επιθεωρητές.
Καλούμε την κ. Υπουργό,
α) να προστατεύσει, να στηρίξει και να αναδείξει το κύρος και τον πραγματικό ρόλο του Σ.ΕΠ.Ε. τον οποίο έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και που δεν είναι άλλος από το λειτούργημα της προάσπισης της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας των εργαζομένων και όχι η ανάληψη αλλότριων αρμοδιοτήτων για την κάλυψη των πάσης φύσεως ελλείψεων και δυσλειτουργιών άλλων δημόσιων υπηρεσιών, εις βάρος φυσικά των εργαζομένων
β) να αποφασίσει την πλήρη απεμπλοκή του Σ.ΕΠ.Ε. από τον έλεγχο περί απαγόρευσης του καπνίσματος, καθώς κατά την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, η κατεξοχήν Υπηρεσία προστασίας του εργαζόμενου θα αναγκασθεί να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις ακόμη και στον ίδιο τον εργαζόμενο.

Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Φραγκιαδάκης Νικόλαος Φωτιάδης Πρόδρομος

Δεν υπάρχουν σχόλια: