Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τ. Θ. 8053, Τ. Κ. 10559 Αθήνα Τηλ. 210 3702339, Fax: 210 3702310

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2011
Αρ. Πρωτ. : 35

Προς : 1) Υπουργό Εργασίας και
Koινωνικής Ασφάλισης
κα. Λ. Κατσέλη.
2) Ως συνημμένο Πίνακα
Αποδεκτών.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ


Ένα ακόμη απαράδεκτο επεισόδιο το οποίο έλαβε χώρα στο Βόλο στις 29/12/10 (προπαραμονή Πρωτοχρονιάς) στάθηκε αφορμή για να επαναφέρει στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά τα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τεχνικοί και Υγειονομικοί Επιθεωρητές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Συνάδελφοι Επιθεωρητές στην βιομηχανική περιοχή του Βόλου επιχείρησαν να επισκεφτούν μια επιχείρηση στο πλαίσιο της διερεύνησης ενός εργατικού ατυχήματος. Δεν περίμεναν βέβαια να τους ευχηθούν καλή χρονιά και να τους ράνουν με ροδοπέταλα. Ούτε και περίμεναν όμως να τους περιλούσουν με πετρέλαιο και να απειλήσουν να τους κάψουν εφόσον δεν αποχωρούσαν «αυτοβούλως».
Η πολιτική ηγεσία έσπευσε να καταδικάσει το γεγονός και να υπογραμμίσει ότι αυτό δεν θα μας πτοήσει ούτε θα μας αποπροσανατολίσει από το έργο μας. Όμως αυτή η καταδίκη δεν είναι αρκετή και δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα μας.
Ο Σύλλογός μας διαχρονικά τόσο μέσω εγγράφων όσο και στις συναντήσεις με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου μας έχει επισημάνει ότι oι Επιθεωρητές Εργασίας:
α) Πολλές φορές δέχονται ύβρεις και απειλές από εργοδότες και εργαζόμενους ως αποδέκτες της έντονης δυσαρέσκειας των πολιτών προς τους πολιτικούς και την κρατική εξουσία. Αρκετοί εργοδότες και εργαζόμενοι για να επιτύχουν τους σκοπούς τους και γνωρίζοντας την έλλειψη νομικής υποστήριξης προς τους επιθεωρητές, προσπαθούν μέσω των δικηγόρων τους πολλές φορές να ασκήσουν ψυχολογική βία ή στρέφονται νομικώς εναντίον τους. Λόγω του γεγονότος αυτού οι συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι πολλές φορές να προσφεύγουν με δικά τους έξοδα σε δικαστικούς αγώνες προκειμένου να στηρίξουν το έργο τους και το κύρος των υπηρεσιών. Σε μερικές περιπτώσεις δε, δεν υπάρχει καν η απαιτούμενη συνδρομή από τις αστυνομικές αρχές.
β) Καλούνται να μεταβαίνουν άμεσα για επιτόπιο έλεγχο σε περιπτώσεις σοβαρών ή θανατηφόρων ατυχημάτων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών με δικά τους αυτοκίνητα, αφενός μεν επειδή τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης κονδυλίων για καύσιμα, αφετέρου δε επειδή η μετάβαση με χρήση Μ.Μ.Μ. πολλές φορές είναι αδύνατη (κυρίως στα τμήματα της επαρχίας), ή συνεπάγεται σημαντική αργοπορία με κίνδυνο αλλοίωσης κρίσιμων στοιχείων για την έρευνα των ατυχημάτων. Η χρήση ιδιωτικών Ι.Χ. για την εξυπηρέτηση υπηρεσιακών αναγκών είναι δυσλειτουργική και μειώνει το κύρος της υπηρεσίας. Επιπλέον, πέραν των εξόδων η γνώση των στοιχείων των οχημάτων μπορεί να οδηγήσει σε απειλές ή πραγματοποίηση δολιοφθορών με επιπτώσεις ακόμα και στη σωματική και ψυχική υγεία των Επιθεωρητών αλλά και των μελών των οικογενειών τους, όπως έχει ήδη συμβεί.

Οι Επιθεωρητές Εργασίας καλούνται σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία -με διαρκείς μειώσεις στο μισθό τους- να αναδείξουν το έργο της επιθεώρησης στην κοινωνία.
Ζητάμε λοιπόν από την πολιτική ηγεσία:
- Πλήρη και πραγματική νομική κάλυψη και προστασία η οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει την παρουσία κατάλληλου δικηγόρου,
- Αυτοκίνητα σε αριθμό αντίστοιχο των υπηρεσιών και των επιθεωρητών και αντίστοιχα κονδύλια για την κίνησή τους,
- Χορήγηση κατάλληλων και επαρκών Μέσων Ατομικής Προστασίας στους Επιθεωρητές όπως προβλέπεται άλλωστε από την νομοθεσία και όχι ένα ποσό-«φιλοδώρημα». Γινόμαστε γραφικοί να επαναλάβουμε ότι το ποσό που δίνεται για την αγορά των μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) είναι εξευτελιστικό (40 ευρώ). Οι Επιθεωρητές καλούνται να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε επιχειρήσεις (π.χ. εργοτάξια, ναυπηγεία, δραστηριότητες με χημικές ουσίες, κ.λ.π.), χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την παράθεση των προβλημάτων και αιτημάτων μας αλλά δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω στην παρούσα ανακοίνωση.

Ως προς το προαναφερόμενο συμβάν στο Βόλο, ζητάμε εμπράκτως την πλήρη κάλυψη και υποστήριξη των συναδέλφων Τεχνικών Επιθεωρητών και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για όσα συνέβησαν στην επιχείρηση. H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οφείλει άμεσα να αναλάβει ελεγκτική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Σ.Δ.Ο.Ε, Ι.Κ.Α, ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ κ.λ.π.) και με τη συνδρομή των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, να δώσει άμεση απάντηση στην οποιαδήποτε παραβατικότητα της εν λόγω επιχείρησης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο η συγκεκριμένη συμπεριφορά και τακτική θα καταδικαστεί ειλικρινώς και εμπράκτως. Το ανωτέρω γεγονός με μια απλή προφορική καταδίκη και χωρίς ουσιαστικές συνέπειες για τους υπεύθυνους, σίγουρα θα βρει πολλούς μιμητές στο μέλλον.

Ειδάλλως τη συνέχεια, όπως έχει συμβεί σε παρεμφερείς περιπτώσεις, τη γνωρίζουμε όλοι:
Oι εμπλεκόμενοι συνάδελφοι κατά την τακτική εκδίκαση αυτών των υποθέσεων στα ποινικά δικαστήρια μετά από χρόνια, θα είναι για μια ακόμη φορά μόνοι απέναντι σε έναν ή συνήθως σε περισσότερους δικηγόρους των αντιδίκων. Οι δε πολιτικοί και υπηρεσιακοί Προϊστάμενοί των Επιθεωρητών κατά το χρόνο της εκδίκασης των υποθέσεων συνήθως έχουν αλλάξει και δεν είναι γνώστες των γεγονότων, οι δε παλαιοί επικεφαλείς κατά το χρόνο του συμβάντος δεν θα εμπλέκονται πλέον.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. ΓραμματέαςΦραγκιαδάκης Νικόλαος Φωτιάδης Πρόδρομος

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1) Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη
2) Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Β. Κεκέρογλου
3) Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Νταλάρα
4) Ειδικό Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε. κ. Μ. Χάλαρη.
5) Όλα τα ΚΕ.Π.Ε.Κ. και τα Τ.Τ.Υ.Ε.
6) Γενική Δ/νση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας
7) Α.ΔΕΔ.Υ.
8) Γ.Σ.Ε.Ε.
9) Κόμματα Βουλής
10) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: